Maskinerna är våra vänner, utan dem inget paradis

Team Lugn&Ro Blogg, Omsorg, Vård

Vem minns inte den låten av Kjell Höglund och hur rätt eller fel han har beroende på hur man tolkar honom. Jag väljer att tolka honom på orden, att utan maskiner får vi inget paradis. För mig är det paradiset att kunna knäppa på kaffebryggaren på morgonen, knäppa på datorn och läsa nyheter förstrött, duscha i varmt vatten, blip blip sätta mig i bilen och leende se ugnarna stiga på morgonbussen till skolan. Vi ses ikväll vid tv:n. Det är inte utan att man skulle vilja vara med en ca 100 år till och se vart allt tar vägen.

Nu till allvaret. Kan äldreomsorgen bli ett paradis med hjälp av maskiner?

Jag kan iallafall garantera att äldreomsorgen skulle vara ett helvete utan de maskiner vi har idag med allt från vanliga micro-ugnar till specialhjälpmedel förskrivna av arbetsterapeuter. Olika typer av sensorer som automatiskt läser av tillstånd och hälsa hos våra ensamboende äldre (eller hos dig själv) kommer troligen att vara en naturlig del för både prevention och vid akuta tillstånd. Personligt larmstöd har funnits länge men i framtiden kommer det nog även att larmas i förebyggande syfte.

En av de bästa maskinerna som någonsin uppfunnits kanske ändå är telefonen. Jag menar då inte bara det självklara att vi kan kommunicera mellan personalgrupper eller ringa till husläkaren, utan sett i ett större sammanhang. Nokias slogan – connecting people –  var nog startskottet för hela den sociala mediaindustri som vuxit fram och formligen exploderat via Facebook med nära en miljard användare. Här ligger förmodligen en del av framtida breda lösningar för bättre sociala kontakter med äldre, kanske inte i denna generation men åtminstone i kommande.

Idag ser vi tyvärr en teknisk åldersdiskriminering inom social fora men det finns iallafall ganska många pilotstudier och innovationer där rådande teknik anpassas för äldre.

Det finns alltid några som anser att det är mer händer som behövs och inget kan ersätta en livs levande människa på plats. Ja, men det ena behöver inte utesluta det andra och att träffas på ”nätet” och framförallt då så mycket oftare kan mycket väl med råge överträffa ett stressigt besök en gång i veckan. Till och med en hubbit som kan vara din personliga avatar kan mycket väl bli ett oerhört viktigt stöd i en framtid då samhället mer och mer individualiseras.

Låter kanske lite otäckt med robotar i vården, men för många idag är en av de bästa sällskapsmaskinerna deras älskade dumburk så att de får uppleva någon typ av social kontakt. Kommer detta området att utvecklas och ta ett nytt steg in i äldreomsorgen? Javisst, jag har stor tillförsikt för framtida sådana lösningar inom äldreomsorgen och vet att detta dolda naturliga behov kommer att fyllas med nya maskiner i vårt paradis.

Roger svensson

VD, Lugn&Ro Sverige AB